De Groene Amsterdammer | Mein Kampf als leidraad
Mein Kampf als leidraad
MUMBAI - Het is min of meer het succesverhaal van een man met een visie. Een weldoordacht plan dat tot uitvoer werd gebracht en jarenlang de dienst uitmaakte in een groot deel van de wereld. En succesverhalen, daar is India dol op. Op elke straathoek zijn illegale kopieen verkrijgbaar van het werk van Obama, Bill Gates en Hitler. Vooral de laatste is ongekend populair; in het afgelopen jaar zijn er van Mein Kampf al meer dan 20.000 (geregistreerde) exemplaren verkocht. Een van de uitgevers van het boek, Jaico Publishing House in Delhi liet weten dat ze het boek minstens tweemaal per jaar laten herdrukken om aan de groeiende vraag te voldoen.
Indiers zijn dol op sterke leiders als Hitler. Langs de kant van de weg staan restaurants die de naam van de Fuehrer dragen. Op de literatuurlijst van verschillende universiteiten prijkt Mein Kampf. Vooral managementstudenten lezen het omstreden werk voor inspiratie over leiderschap en strategisch onderhandelen. Door een gebrek aan goed onderwijs en inlichting zijn vele Indiërs zich niet bewust van het regime van Hitler of anders negeren ze de cijfers van slachtoffers. Net zoals ze armoede en corruptie negeren. Bij navraag kreeg ik antwoorden in de trant van: ‘Het was een man met een idee en om zijn doel te bereiken moesten er mensen verdwijnen. Zo gaat het in elke oorlog’. Hitler is niet de verpersoonlijking van het slechte, in India is hij een guru, een leraar, een man die zijn land wilde verbeteren. En er is trots, want het waren tenslotte de Duitsers die hun zonneteken overnamen als nationaal symbool en volgens de overleveringen is India zelfs het land waar de Ariërs vandaan komen. De Duitsers waren bovendien de vijand van de Britten en waren de Britten niet de overheersers in India?
Volgens professor Kuruvachira van de universiteit Nagaland is een onderliggende moslimhaat de grootste oorzaak van de populariteit van het boek. Vele Indiers geloven dat de problemen in hun land veroorzaakt worden door de aanwezigheid van Moslims. Kuruvachira heeft veel gepubliceerd over de ‘hindoetva’. Een term die gebruikt wordt voor een aantal zeer populaire en extreemrechtse partijen die het Hindoenationalisme aanhangen. Zoals Shiv Sena, de partij die meerdere malen openlijk respect getoond heeft voor Hitler en zijn gedachtegoed. De populariteit van Gandhi, de verpersoonlijking van het goede in veel westerse landen, is al jaren tanende. Deze guru heeft er namelijk voor gezorgd dat moslims na de onafhankelijkheid niet het land uit hoefden. Nee, dan Hitler, een man met een visie die zijn ‘probleem’ zonder pardon het land uitzette of doodde.
Gepubliceerd in De Groene Amsterdammer op 19.08.2009
