Kunstbeeld | Zomer in Londen (Londen | Uk)
Londen | Wat is er deze maand te beleven in Londen? Mirthe Berentsen ging op pad en maakte foto's in diverse galeries, de Serpentine Gallery en de afstudeertentoonstelling van de Royal Academy.
Summer Shows
Terwijl alle studenten rond deze tijd aan Londens prestigieuze kunstacademies, zoals Slade, Royal College en Goldsmiths afstuderen, is er een academie die boven alle andere uittorent. De Royal Academy bestaat al sinds 1769 en heeft wereldberoemde kunstenaars voortgebracht, zoals William Blake en Richard Hamilton. Drie jaar lang hebben zeventien geselecteerde kunstenaars de tijd om hun kunstenaarspraktijk te ontwikkelen en te onderzoeken. Qua opzet is het vergelijkbaar met de Nederlandse Rijksakademie. Aan het eind van deze drie jaar stellen zij hun werk tentoon tijdens de Royal Academy Schools Show. Het levert zeventien totaal verschillende mini-exposities op. Een bezoek aan de Summer Exhibition in het zelfde gebouw is ook zeer de moeite waard, met prachtige werken van Yinka Shonibare en Laure Provoust.
Royal Academy Schools Show 2014
13-29 juni 2014
Burlington House, Picadilly, Londen
Serpentine Mania
Of je haar nu goed vindt of verschrikkelijk, je kan deze kunstzomer in Londen niet om Marina Abramović heen. De grootmoeder van performancekunst zit welgeteld 512 uur in drie grote afgesloten ruimtes in de Serpentine Gallery. Voordat je naar binnen gaat moet je al je spullen inleveren en elektronica is streng verboden De witte ruimtes zijn geheel leeg, er staat niet eens een tafel zoals vorig jaar in het MOMA tijdens het succesvolle The Artist is Present. Binnen is het stil en rustig, als een collectieve meditatie. Abramović pakt de handen van sommige mensen stevig vast, en leidt ze naar een kant van de ruimte waar ze moeten blijven staan. “Close your eyes. Listen”, fluistert ze in mijn oor. De meeste bezoekers kijken elkaar afwachtend aan, niemand weet wat de volgende stap is. Wil je op de hoogte blijven van hoe Abramović het zelf beleeft , bekijk dan de ‘Serpentine Diaries’.
Aan de overkant van de straat, in de Serpentine Sackler Gallery, is het werk van de jonge Britse kunstenaar Ed Atkins te vinden. Atkins is gefascineerd door video en tekst en in de film Ribbons zijn die twee elementen duidelijk te zien. De film is betoverend, eng, poëtisch en dramatisch; terwijl Atkins’ avatar prachtige teksten uitspreekt, flitsen de grafische beelden voorbij, ondersteund door muziek van Bach en Newman.
Marina Abramović, 512 hours
Ed Atkins, Ribbons
11 juni t/m 25 augustus 2014
Serpentine Gallery, Kensington Gardens, Londen
Chris Marker en Kader Attia @ Whitechapel Gallery
In de Whitechapel Gallery zijn op dit moment twee interessante tentoonstellingen te zien. Een retrospectief van de Franse kunstenaar, schrijver en filmmaker Chris Marker (1921-2012). Marker onderzocht de toekomst en revolutie via digitale kunst en online avatars. Een belangrijk thema in zijn werk is strijd en revolutie. Kader Attia gooide in 2012 hoge ogen met zijn werk The Repair from Occident to Extra-Occidental Cultures op de dOCUMENTA in Kassel. Sindsdien gaat het als een speer met de Frans-Algerijnse Attia. In Londen vertelt hij het Bijbelse verhaal van Jacobs ladder. De ladder is een connectie tussen de aarde en de hemel en door de eeuwen heen door vele kunstenaars en wetenschappers gebruikt. Attia heeft een groot archief gebouwd waarin hij deze geschiedenis vertelt en plaatste een enorme spiegel boven de ladder.
Kader Attia
27 november 2013 t/m 24 november 2014
Chris Marker
16 april t/m 22 juni 2014
Whitechapel Gallery, Londen
Constant Dullaart @ Caroll/Fletcher Gallery
Het werk van de Nederlandse kunstenaar Constant Dullaart wil de technologische structuren die onze moderne beeldcultuur bepalen blootleggen en de vanzelfsprekendheid ervan kritisch bekijken. Zoals zijn voortdurende onderzoek naar de foto Jennifer in Paradise, de eerste foto die bewerkt is in Photoshop. En daarmee het beginpunt van de bewerkte weergave van de werkelijkheid waar we allemaal steeds meer gewend aan raken.
Constant Dullaart, Stringendo Vanishing Mediators
13 juni 2014 t/m 31 juli 2014
Caroll/Fletcher Gallery, Londen
Elizabeth Neel @ Pilar Corrias Gallery
In dezelfde straat laat de Amerikaanse Elizabeth Neel grote abstracte schilderijen zien; geïnspireerd door anonieme foto’s die ze online heeft gevonden. In haar werk zoekt ze naar een nieuw narratief voor deze beelden waardoor ze de omgeving waarin de beelden zijn gevonden opnieuw kan contextualiseren en plaatsen; uiteraard aan de hand van Foucault’s The Order of Things.
Elizabeth Neel, The People, The Park, The Ornament
1 mei 2014 – 20 juni 2014
Pilar Corrias Gallery, Londen
Suzanne Treister @ Maggs Counterculture Gallery
De Britse Suzanne Treister (1958) is een ware pionier op het gebied van digitale- en internetkunst en net als Marker in de Whitechapel maakt ook Treister gebruik van een avatar om naar de toekomst te kunnen reizen. Maar bovenal is Treister een criticus van het medium en dat wordt duidelijk in haar huidige tentoonstelling waarin zij de term ‘Post-Surveillance Art’ bedacht, refererend aan kunst die gemaakt wordt na de onthullingen van Edward Snowden.
Suzanne Treister, Post-Surveillance Art
10 t/m 24 juni 2014
Maggs Counterculture Gallery, Londen
Gepubliceerd op 20.06.2014 op Kunstbeeld

Hannah Perry - Royal Academy

Marina Abramovic

Chris Marker

Constant Dullaart
Elizabeth Neel